Τα χασικλίδικα του Βασίλη Τσιτσάνη

Moderators: Stelios Lambropoulos, theocharis

Stelios Lambropoulos
Posts: 218
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:02 pm

Τα χασικλίδικα του Βασίλη Τσιτσάνη

Postby Stelios Lambropoulos » Sun Feb 07, 1999 2:00 am

Σ’ένα τεκέ σκαρώσανε

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αναφέρει ότι ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1937. Σε ηλικία 22 ετών γνώρισε τον λαϊκό τραγουδιστή Μήτσο Περδικόπουλο και τον μαέστρο της "Odeon" Σπύρο Περιστέρη. Τότε έπαιξε με το μπουζούκι του στο τραγούδι του Περδικόπουλου “Σιγά, καλέ μου, την άμαξα”, στην άλλη πλευρά του δίσκου μπήκε ένα δικό του τραγούδι, το “Σένα τεκέ μπουκάρανε”.Ο Μπάμπης Κομίνιας λέει ότι γράφτηκε το 1935, ο Ηλίας Πετρόπουλος (Ρεμέτικα Τραγούδια) αναφέρει ότι είναι δίσκος του 1946(;) ενώ ο Βασίλης Αγγελικόπουλος όπως και ο Διονύσης Μανιάτης αναφέρουν ότι ηχογραφήθηκε τον Φεβρουάριο του 1936. Είναι το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ο Τσιτσάνης (με τη Γεωργία Μηττάκη, ή Τρανή, για την οποία γράφτηκε και η τρίτη στροφή λίγο πριν την ηχογράφηση). Αποτελεί το μοναδικό χασικλίδικο που έγραψε ο Τσιτσάνης πριν τον πόλεμο. (Δίσκος Odeon GA-1926)


Δροσούλα (Μπλόκος)

Ο Ηλίας Πετρόπουλος αναφέρει ότι γράφτηκε το 1944 αλλά ο δίσκος βγήκε το 1946 (το 1946 λέει και ο Χατζηδουλής). Ο Μήτσος Σιδέρης (πέθανε το 1966) ήταν άνθρωπος που δεν είχε σχέση με τεκέδες, υποστηρίζουν οι Χριστιανόπουλος και Χατζηδουλής. Ο Ηλίας Πετρόπουλος όμως λέει ότι ο Σιδέρης είχε τεκέ στην οδό Ν. Φωκά κοντά στα Κούτσουρα του Δαλαμάγκα. Το 1946 η Δροσούλα βγήκε ταυτόχρονα σε δύο δίσκους (στον πρώτο με τους Μάρκο, Παπαϊωάννου, Χατζηχρήστο ενώ στον δεύτερο με τον Στράτο Παγιουμτζή (και Σ. Περπινιάδη λέει ο Χατζηδουλής). Επίσης ο Κώστας Χατζηδουλής λέει ότι ο Τσιτσάνης άλλαξε τους στίχους στο ζαχαροπλαστείο “Γαλλία” κοντά στην Ομόνοια στη Σταδίου. Στο περιοδικό Δίφωνο όμως (τεύχος 31 Απρίλιος 1998) υπάρχει μια εκτέλεση (δίσκος του 1946) όπου τραγουδούν ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Κηρομύτης.


Της μαστούρας ο σκοπός (Όταν συμβεί στα Πέριξ)

Ο Τσιτσάνης λέει ότι το έγραψε το 1942 στο καφενείο “ΝΈΟΝ” απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Σε δίσκο το 1946 με τον Παγιουμτζή και τον Κηρομύτη. Ο Πετρόπουλος αναφέρει ότι ο δίσκος βγήκε το 1946 αλλά με τον Παγιουμτζή και τον Μάρκο. Την μελωδία την διασκεύασε ο Χατζιδάκις στο “Πασχαλιές μέσα από τη Νεκρή Γη”(1965). Αργότερα ο Χατζιδάκις χρησιμοποίησε τον τίτλο για έναν δίσκο με διασκευές του σε παλιά λαϊκά τραγούδια με ερμηνεύτρια τη Βούλα Σαββίδη (τα Πέριξ, 1974). Ο Τσιτσάνης το ξαναηχογράφησε με τους αρχικούς στίχους το 1983 στον τελευταίο δίσκο του (Λιτανεία)


Ο σεργιάνης (Mάγκας βγήκε για σεργιάνι)

Δίσκος του1946 με τον Μάρκο και τον Τσιτσάνη και λίγο αργότερα με τον Τσιτσάνη και τον Καλδάρα με τίτλο “ο σεργιάνης”. Άλλη εκτέλεση είναι με τον Τσιτσάνη και τον Περπινιάδη. Ο Μάνος Χατζιδάκις το περιέλαβε στον δίσκο “ο σκληρός Απρίλης του ’45” (1974) και το αποδίδει στον Καλδάρα. Αργότερα ηχογραφήθηκε με τη μουσική επιμέλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου στον δίσκο “Ρίζες”. Στίχους ίσως να έχει γράψει ο Μπάμπης Βασιλειάδης (αρχείο Πετρόπουλου ντοκουμέντο 855)


Το βαπόρι απ’την Περσία

Τον Ιανουάριο του 1977, κατάσχονται 11 τόνοι χασίς στον Ισθμό της Κορίνθου που μεταφερόταν με πλοίο, κρυμμένοι μέσα σε κεντήματα. Λίγους μήνες αργότερα κυκλοφορεί ο δίσκος. Το τραγούδι δεν παίζεται από το ραδιόφωνο (μια μεμονωμένη μετάδοση του, προκαλεί το ενδιαφέρον ενός...εισαγγελέα)


Λιτανεία

Στην αρχή είχε γραφτεί σε ρυθμό χασάπικο (αργότερα έβαλε στη μελωδία αυτή τα λόγια από το τραγούδι “έχω ντουμάνι στην καρδιά”).
Ο Ηλίας Πετρόπουλος λέει ότι γράφτηκε το 1942 στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής (κατέφυγε εκεί το χειμώνα της μεγάλης πείνας). Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, τοποθετεί την σύνθεση στις αρχές του 1943 γιατί τότε άρχισε η περιοδεία του Τσιτσάνη στην Χαλκιδική. Βγήκε το 1976 σε δίσκο από τον Απ. Νικολαϊδη στην Νέα Υόρκη με τίτλο “Αρχάγγελος”. Ο Τσιτσάνης το είπε το 1983 στον δίσκο “Λιτανεία” με τίτλο “Η Λιτανεία του μάγκα”



Σε λαχτάρησα αργιλέ μου

Υπάρχει στον δίσκο “Λιτανεία” το 1983


Με καλέσαν ένα βράδυ

Υπάρχει στον δίσκο “Λιτανεία” το 1983


Πριγκηπομαστούριδες

Γράφτηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει στον δίσκο “Λιτανεία” το 1983


Με παράσυρε εκείνη

Ηχογραφήθηκε μετά το θάνατο του Τσιτσάνη με τη φωνή του Σταμάτη Κόκοτα και ενορχήστρωση του Μίκη Θεοδωράκη (περιοδικό Δίφωνο, τεύχος 31 Απρίλιος 1988)


Ο Χρίστος (Kάτσε ν’ ακούσεις μια πενιά)

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αναφέρει ότι γράφτηκε το 1945, ενώ σε δίσκο κυκλοφόρησε το 1946 με τον Παγιουμτζή. Ο Κώστας Χατζηδουλής λέει ότι κυκλοφόρησαν 2 δίσκοι το 1949 (ο πρώτος με τους Τσαουσάκη, Τσιτσάνη, Μάρκο και ο άλλος με Παγιουμτζή). Ο Πετρόπουλος, λέει ο Χριστιανόπουλος, ότι είναι ο πρώτος δίσκος που τραγούδησε ο Τσιτσάνης (μέχρι τότε απλώς συνόδευε). Ο ίδιος ο Πετρόπουλος λέει ότι είναι ο πρώτος δίσκος που τραγούδησε ο Τσαουσάκης το 1946. Ο τελευταίος στίχος δείχνει το τυπικό που τηρείται στον τεκέ: πρώτος φουμάρει ο πληρώνων, ακολουθούν οι φίλοι.


Μη χειρότερα θεέ μου

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αναφέρει ότι γράφτηκε το 1942, ενώ σε δίσκο κυκλοφόρησε το 1960, ο Ηλίας Πετρόπουλος λέει ότι βγήκε σε δίσκο το 1946. Ο Κώστας Χατζηδουλής λέει ότι γράφτηκε το 1942 αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει σε δίσκο.

Return to “Παρουσιάσεις”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests