"ΔΡΟΜΟΣ" Συγκρότημα μπουζουκιών

Moderators: Stelios Lambropoulos, theocharis

Stelios Lambropoulos
Posts: 218
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:02 pm

"ΔΡΟΜΟΣ" Συγκρότημα μπουζουκιών

Postby Stelios Lambropoulos » Tue Dec 28, 2004 8:33 am

Image

Το πρώτο cd του συγκροτήματος μπουζουκιών "ΔΡΟΜΟΣ"

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο ένθετο, για να παίζει τραγούδια στα οποία πρωταγωνιστεί το μπουζούκι. Όντως, ακούγοντας τον δίσκο, όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το μπουζούκι κυριαρχεί. Ο Γρηγόρης Βασίλας, ο Νώε Ζαφειρίδης και ο Γιάννης Παπαβασιλείου δεν είναι δεξιοτέχνες για την δεξιοτεχνία, σε αντίθεση με άλλους σολίστες. Αν ήθελαν θα μπορούσαν ασφαλώς να είναι, η δεξιοτεχνία τους όμως είναι μετουσιωμένη και αυτό είναι που μου άρεσε περισσότερο στον δίσκο.

Στο cd υπάρχουν δεκαεπτά κομμάτια, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά. Η έκδοση συνοδεύεται από 20σέλιδο φυλλάδιο με πληροφορίες και φωτογραφίες.

Το συγκρότημα ΔΡΟΜΟΣ αποτελούν οι:

Γρηγόρης Βασίλας μπουζούκι και τραγούδι
Γιάννης Παπαβασιλείου μπουζούκι και τραγούδι
Νώε Ζαφειρίδης μπουζούκι κλασική κιθάρα και τραγούδι
Χρήστος Μανιφάβας κιθάρα και τραγούδι
Γιάννης Ζερβίδης πιάνο
Τάκης Φράγκους μπάσο
Δήμητρα Κωστάκη τραγούδι


Το συγκρότημα μπουζουκιών "Δρόμος" μπορείτε να το απολαύσετε στην "Πανσέληνο" (Αδριανού 101, Πλάκα τηλ. 210 32 47 575) από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Μαζί τους η Σοφία Εμφιετζή (γνωστή από την πολύχρονη συμμετοχή της στην Αθηναϊκή Κομπανία), η νεαρή τραγουδίστρια Ιροντίνα που την γνωρίσαμε από την συμμετοχή της στα τραγούδια του Σταμ. Σπανουδάκη που ακούγονται στη μουσική της ταινίας "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη και τέλος ο Διαμαντής Διονυσίου νεότερος από τους γιους του Στράτου Διονυσίου.

Ευχαριστούμε τον κύριο Μωυσή Ασέρ των εκδόσεων δίσκων ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΗΧΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ και την κυρία Αρετή Μποταΐτη.Κείμενο του μουσικού και δημοσιογράφου Γιώργου Κοντογιάννη (εκδότη του περιοδικού "Λαϊκό τραγούδι") που συνοδεύει την έκδοση

ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Αποτελεί μια περίεργη αντίφαση το ότι στις μέρες μας, ενώ υπάρχουν οι περισσότεροι από κάθε άλλη εποχή σολίστες του μπουζουκιού, ο ρόλος του οργάνου αυτού υποβαθμίζεται, τόσο στη δισκογραφία όσο και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα.

Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο ότι - αργά ή γρήγορα - θα οδηγούσε σε μια αντίδραση από την πλευρά των μπουζουξήδων, ιδίως εκείνων που διαθέτουν και μια μουσική μόρφωση, ευρύτερη καλλιέργεια και επαγγελματική αναγνώριση. Και προπαντός αγαπούν το μπουζούκι και το μοναδικό ήχο του, που κυριάρχησε στην ελληνική μουσική περισσότερα από 70 χρόνια.

Μια αναμενόμενη και φυσιολογική αντίδραση στην υποτίμηση του μπουζουκιού είναι η απόφαση των μελών του συγκροτήματος «Δρόμος» να συγκροτήσουν τη δική τους μουσική ομάδα και να παίζουν τα κομμάτια που αγαπούν, αρνούμενοι να σπαταλήσουν το ταλέντο τους εξυπηρετώντας τις ανάγκες της μουσικής βιομηχανίας και τις φιλοδοξίες των διάσημων τραγουδιστών.

Οι νέοι και εξαιρετικοί μουσικοί του «Δρόμου» στις ηχογραφήσεις του πρώτου τους δίσκου, δείχνουν όχι μόνο την αγάπη, τη γνώση και την απόφαση τους να συνδεθούν με την ουσιαστική μουσική μας παράδοση, αλλά και την διάθεση τους να συμβάλουν στην διεκδίκηση ζωτικού χώρου για το λαϊκό τραγούδι και την συνέχιση του.
Γιώργος Ι. Κοντογιάννης

Υ.Γ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το μπουζούκι δεν είναι απλώς ένα από τα πολλά όργανα της λαϊκής ορχήστρας. Ο ρόλος του υπήρξε ηγεμονικός και καθοριστικός στην δημιουργία όλου του νεότερου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Σχεδόν το σύνολο των συνθετών ήταν και σημαντικοί μπουζουξήδες. Με το μπουζούκι έγραψαν τα τραγούδια τους, έπαιξαν τα θαυμάσια ταξίμια και τις περίτεχνες εισαγωγές, με αποτέλεσμα να ταυτισθεί η έννοια του λαϊκού τραγουδιού με το συγκεκριμένο αυτό όργανο.Τα τραγούδια του δίσκου

1. Ταταυλιανό (παραδοσιακό)
2. Αυτοσχεδιασμός
3. Φαντασία (Βασίλη Τσιτσάνη)
4. Μας χώρισαν οι θάλασσες - Δήμητρα Κωστάκη (Γεράσιμου Κλουβάτου - Χαράλαμπου Βασιλειάδη)
5. Μπρος τα κλειστά παράθυρα - Νώε Ζαφειρίδης ( Μανώλη Χιώτη - Χρήστου Κολοκοτρώνη)
6. Ποιος θα με πληροφορήσει - Γρηγόρης Βασίλας (Απόστολου Καλδάρα - Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου)
7. Για να σε κάνω άνθρωπο - Γιάννης Παπαβασιλείου (Βασίλη Τσιτσάνη - Κώστα Βίρβου)
8. Χασάπικος (Γιώργου Τσιμπίδη)
9. Ο πόνος με πλημμύρισε - Δήμητρα Κωστάκη (Γιώργου Μητσάκη - Θόδωρου Δερβενιώτη)
10. Θέλω να πίνεις να γλεντάς - Νώε Ζαφειρίδης ( Κώστα Σκαρβέλη)
11. Μπεγλέρι και μαχαίρι - Χρήστος Μανιφέβας (Δημήτρη Ευσταθίου)
12. Απτάλικο (Απόστολου Καλδάρα)
13. Θα γυρίσεις κάποιο δείλι - Γρηγόρης Βασίλας (Γιώργου Μητσάκη )
14. Γιατί άλλαξες γιατί - Δήμητρα Κωστάκη (Στέλιου Κηρομύτη - Κώστα Μάνεση)
15. Το ζεϊμπέκικο του Στέφανου (Σταύρου Ξαρχάκου)
16. Μεσάνυχτα που να σε βρω - Γρηγόρης Βασίλας (Γιώργου Ζαμπέτα - Δ. Χριστοδούλου)
17. Βαλκανική χόρα (παραδοσιακό)

Return to “Παρουσιάσεις”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests