Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922-2005

Moderators: Stelios Lambropoulos, theocharis

Stelios Lambropoulos
Posts: 218
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:02 pm

Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922-2005

Postby Stelios Lambropoulos » Fri Apr 08, 2005 2:43 pm

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο τραγουδιστής ο οποίος με τη φωνή του, «μύησε» πολλούς από εμάς στα ρεμπέτικα, έφυγε χθες 7 Απριλίου 2005.
Αν και τραγούδησε αρκετά ρεμπέτικα σε δεύτερη εκτέλεση, κατάφερε, ο κόσμος να θυμάται τις δικές του εκτελέσεις και όχι τις πρώτες. Είναι κάτι με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούν οι τωρινοί τραγουδιστές (και μάλλον και οι επόμενοι), οι οποίοι στην προσπάθειά τους να βγάλουν άλλη μια χρονιά ηχογραφούν παλιά τραγούδια.
Δεν θα πω τίποτα για τις δυνατότητες της φωνής του γιατί θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν αυτονόητα ακόμη σ’ αυτή τη χώρα.
Επειδή φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου καλό είναι να αναφέρουμε πως ο Μπιθικώτσης ήταν ο άνθρωπος που τον θυμήθηκε σε εποχές δύσκολες.


<<...και την άλλη μέρα το μεσημέρι ήρθε με το ποδήλατο του ο Μπιθικώτσης, μαζί με τον Νίκο τον Καρανικόλα, μεγάλο μπουζουξή και συνθέτη εκείνης της εποχής, και έφερε τη μεγάλη είδηση στον Μάρκο, ότι η δισκογραφική εταιρεία δέχτηκε να ηχογραφήσει τραγούδια του Βαμβακάρη με τη φωνή του Γρηγόρη. Τον θυμάμαι σαν τώρα να παρατάει το ποδήλατο στο δρόμο και να τρέχει προς το σπίτι φωνάζοντας: «Μάρκο μου, έχω...>>

Την αντίδραση του Μάρκου στην είδηση της ηχογράφησης τραγουδιών του από τον Γρηγόρη την δανειστήκαμε από το βιβλίο του Μάνου Τσιλιμίδη «Ο Άγιος Μάγκας. Ο Στέλιος Βαμβακάρης για τον πατέρα του» από τις εκδόσεις «Κάκτος»


Δείτε την δισκογραφία του Μπιθικώτση (όπως την έχει καταγράψει το rebetiko.gr)

Return to “Παρουσιάσεις”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests