Δίφωνο Νοεμβρίου 2007

Moderators: Stelios Lambropoulos, theocharis

Stelios Lambropoulos
Posts: 218
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:02 pm

Δίφωνο Νοεμβρίου 2007

Postby Stelios Lambropoulos » Thu Nov 01, 2007 8:22 pm

Image

Στο Δίφωνο που κυκλοφορεί

ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ: Αφιέρωμα για τα πενήντα χρόνια απουσίας της
Η Μαρίκα Νίνου ήταν η μεγαλύτερη γυναικεία φωνή που πέρασε από την Ελλάδα. Ήταν η τραγουδίστρια που άφησε βαθιά τα σημάδια της στο νεότερο ελληνικό λαϊκό τραγούδι και μέχρι σήμερα θεωρείται αξεπέραστη. Έφτασαν μόνο οκτώ χρόνια «υπηρεσίας» της στα πάλκα και στη δισκογραφία για να αφήσει εποχή, κάτι που άλλοι δεν καταφέρνουν ούτε σε μια ζωή.
Γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις για τη Μαρίκα Νίνου, αφιερώνοντάς της το δίσκο του Πέριξ (1974): «Όλη η εργασία αυτή αφιερώνεται στη μνήμη της ανεπανάληπτης Μαρίκας Νίνου, που δίχως να το ξέρει με το μαχαίρι της φωνής της, χάραξε μέσα μας βαθιά τα ονόματα θεών της ταπεινοσύνης και της Βυζαντινής παρακμής».
Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο καθ' ύλην αρμόδιος θα έλεγα, έχει πει μεταξύ άλλων για τη Νίνου: «Είχε μια ξεχωριστή ερμηνευτική ικανότητα, είχε το κάτι άλλο. Όταν τραγουδούσε κυριολεκτικά καθήλωνε τον κόσμο. Τραγουδούσε και δίδασκε κιόλας μαζί με το τραγούδι, όπως ο δάσκαλος που διδάσκει τους μαθητές. Αυτό ήταν έμφυτο. Ήταν γεννημένη για το πάλκο.».
Ο Πάνος Γεραμάνης σ' ένα αφιέρωμα που έκανε στη Νίνου το 2003, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η παρουσία της Μαρίκας Νίνου σηματοδότησε νέα εποχή στην ερμηνεία του λαϊκού τραγουδιού και παράλληλα εδραίωσε μια καινούρια αντίληψη στη σκηνή των λαϊκών κέντρων της εποχής του '50».

Στο ίδιο τεύχος θα βρείτε συνεντεύξεις:

Locomondo: Απενοχοποίηση της γιορτής
«Στην Ελλάδα είναι παράξενο να συνδυάζεις σοβαρά ζητήματα με χαρούμενες μουσικές, ίσως όμως εμείς ν' ακολουθούμε τις επιρροές μας... Κοινώς, fiesta si, miseria no!»

Μαρία Φωτίου: Σε πείσμα των καιρών
Κάθε χρόνο, την εποχή που «Ξεχειμωνιάζει», τα ραδιόφωνα θυμούνται ένα τραγούδι του Γιώργου Ζήκα, με αυτό ακριβώς το θέμα και ακούμε τη Μαρία Φωτίου να φέρνει με τη φωνή της την άνοιξη. Παρουσία κομψή, με την ουσιαστική έννοια της λέξης και σε όλα τα επίπεδα, έχει πίσω της μια πορεία σχεδόν είκοσι χρόνων στο τραγούδι, και συνεργασίες που πολλοί νεώτεροι ομότεχνοί της θα ζήλευαν.

ΘEMATA
Επανεκτελέσεις: Ναι μεν, αλλά.
Τα παλιά λαϊκά - με την ευρύτερη έννοια της λέξης - αντέχουν στο διάβα των καιρών και συνεχίζουν να συγκινούν. Το θέμα είναι έως ποτέ θα αποτελούν άλλοθι ή σημείο αναφοράς, ανάλογα με την αισθητική και τα κίνητρα αυτών που τα επαναπρο-σεγγίζουν. Γιατί τα τελευταία χρόνια, ο υπερβολικός αριθμός επανεκτελέσεων, μέσα και από τις αναρίθμητες κυκλοφορίες ζωντανά ηχογραφημένων δίσκων, τείνει να φθείρει - με την κουραστική επανάληψη και τη συχνά ευκαιριακή αντιμετώπιση - ακό- μη και τα ίδια τα πρωτότυπα.

Ella Fitzgerald: Η φωνή της jazz!
Η παγκόσμια μουσική κοινότητα αφιέρωσε την εφετινή χρονιά στη μνήμη της Ella Fitzgerald, καθώς συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από το έτος γέννησής της.
Η Fitzgerald είναι από τις λίγες μεγάλες ερμηνεύτριες όπου η ίδια καταρρίπτει το τείχος του μύθου της και κάνει απολύτως προσβάσιμα τα κομμάτια της στους ακροατές της ακόμα και σήμερα.

Ανταπόκριση: Νέα Υόρκη
Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη από έναν συνεργάτη μας, που ξέρει πολύ καλά τα κατατόπια. Αληθινές, ζωντανές εικόνες της Νέας Υόρκης, καλύτερες κι από την καλύτερη συναυλία.

Και στο cd

ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ: Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
24 αυθεντικές εκτελέσεις με εξαίρετο ήχο

Η μεγάλη ιέρεια του τραγουδιού μας. Μούσα αθάνατη. Ο χρόνο που μεσολάβησε δεν αλλοίωσε ούτε στο ελάχιστο τα βαθιά σημάδια που η ίδια άφησε στο νεότερο ελληνικό τραγούδι. Το cd αυτό είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη της, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και «του λόγου το αληθές» για την καταλυτική της επίδραση.

Δείτε την δισκογραφία της όπως την έχει καταγράψει το rebetiko.gr

Return to “Παρουσιάσεις”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests