Παράδοξον

Moderators: Stelios Lambropoulos, theocharis

Stelios Lambropoulos
Posts: 218
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:02 pm

Παράδοξον

Postby Stelios Lambropoulos » Wed Aug 24, 2005 8:48 pm

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή από τραγούδια σμυρναίικα, ρεμπέτικα αλλά και δικά τους, με εκπληκτικές ενορχηστρώσεις και ενδιαφέρουσες ερμηνείες, μου έστειλε ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος του συγκροτήματος "Paradoxon Klangorchester" από τη Γερμανία.
Αν εξαιρέσουμε τους μετανάστες της Αμερικής, κύριος τόπος προορισμού του πρώτου μεταναστευτικού κύματος, οι οποίοι σχετικά νωρίς είχαν δισκογραφική παρουσία, οι άλλοι μετανάστες και κυρίως οι μετανάστες του δεύτερου μεταναστευτικού κύματος, με κύριο προορισμού τη Γερμανία, άργησαν πάρα πολύ να ηχογραφήσουν τραγούδια. Δεν γνωρίζω για ποιούς λόγους συνέβει αυτό, πάντως η έλλειψη κυρίαρχης κουλτούρας, στην περίπτωση των μεταναστών της Αμερικής, και ο λόγος για τον οποίο πήγαν οι μετανάστες στη Γερμανία (να βγάλουμε λίγα χρήματα και να ξαναγυρίσουμε (άσχετα αν δεν το έκαναν) πρέπει να έπαιξαν κάποιο ρόλο.
Μέχρι και το 1986, χρονιά που έφυγα από τη Γερμανία, δεν είχα ακούσει τίποτα για ηχογραφήσεις ελλήνων μεταναστών αν όχι σε ολόκληρη τη Γερμανία τουλάχιστον στο κρατίδιο της Βαυαρίας (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος).
Οι μετανάστες άρχισαν να ηχογραφούν τραγούδια όταν αποφάσισαν πως θα μείνουν εκεί.

Από τα τραγούδια μπορείτε να ακούσετε το "μανάκι μου". Περισσότερα δείγματα στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος


Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την πρώτη ίσως ηχογράφηση με μπουζούκι, από Έλληνες στρατιώτες του Δ' Σώματος Στρατού τον Ιούλιο του 1917. Στην σελίδα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε και για άλλες ηχογραφήσεις καθώς και να δείτε και φωτογραφίες από τους περίπου 6500 Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι έμειναν εκεί δυόμιση περίπου χρόνια, από τις 28.9.1916 μέχρι τις 21.02.1919.

Το πως βρέθηκαν οι Έλληνες στρατιώτες εκεί, μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά στην "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών.

Return to “Παρουσιάσεις”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests