Ρεμπέτικο - Rebetiko

άρθρα-βιβλία

1. γρήγορη αναζήτηση


2008
- Συγγραφέας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ
- Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
.


 Σχόλια X 
Από: Stelios Lambropoulos Στις: 27/01/2009 03:14:35
Στις: 27/12/2008 21:36:16

Ο Σκαμπαρδώνης έχει εντρυφήσει στο ρεμπέτικο. Το γνωρίζει το θέμα. Όμως, το βιβλίο του για τον Μάρκο Βαμβακάρη είναι μια αδιάφορη νεολαϊκή προσέγγιση και του Μάρκου αλλά και του ρεμπέτικου γενικότερα.

27/1/2009 01:59:13
Έτσι λοιπόν το παράτησα το βιβλίο. Κάτι όμως δεν μου καθόταν καλά. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει το ρεμπέτικο και θεωρείται "Μαρκομανής" δεν μπορεί να με αφήσει αδιάφορο.

Ένα βράδι, στην Πριγκηπέσσα στη Θεσσαλονίκη, ο Σκαμπαρδώνης θα παρουσίαζε το βιβλίο του. Είπα να πάω. Να τον ακούσω και από κοντά να μιλάει για το βιβλίο του.

Μου υπενθύμισε κάτι που είχα ξεχάσει, πως το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα. Έπλασε λοιπόν έναν δικό του κόσμο. Εκεί μιλά για τον δικό του Μάρκο, για τις δικές του αγάπες, για τον εαυτό του και τη ζωή του σε τελική ανάλυση. Ο κανονικός Μάρκος δηλαδή και οι ιστορίες του είναι το σκηνικό ή η αφορμή. Από κει και πέρα ο συγγραφέας εξομολογείται.

Έτσι ήρθαν τα πράγματα στη θέση τους.

Αν περιμένετε, όπως εγώ, να διαβάσετε κάτι σαν βιογραφία του Μάρκου, θα απογοητευτείτε. Στο κάτω κάτω της γραφής υπάρχει και η αυτοβιογραφία του Βαμβάκαρη. Αν όμως αφήσετε τον συγγραφέα να σας παρασύρει πολύ πιθανό να ανταμειφθείτε.